De rijshouten 'damvorm'

kopie61.jpg

Een andere rijshouten beschoeiing is de “damvorm” . Deze wordt gemaakt door twee rijen palen de grond in te trillen, boren, of - in geval van een zanderige ondergrond - te spuiten met behulp van een waterpomp en spuitlans. De diepte van het water bepaalt de dikte van de gebruikte palen. De palenrijen worden gevuld met rijshout of wiepen tot minimaal 20 cm boven de palen. Het hout wordt aangedrukt en vastgezet met geplastificeerd draad. Deze werkzaamheden worden, indien mogelijk, vanaf de oever en anders vanaf het water verricht.

Vastleggen in volledig scherm 28-7-2014 220409.bmp.jpgaaaaaa.png

zijaanzicht.pngvooraanzicht.jpgbovenaanzicht.jpg

 

Beschoeiing wordt ook wel op tientallen meters uit de oevers van rivieren geplaatst. In dat geval komt de beschoeiing tussen twee kribben in te staan, waardoor de golfslag worden gebroken en dus de oevers worden beschermd. Deze beschoeiing wordt af en toe onderbroken, zodat vissen en watervogels veilig en rustig achter de beschoeiing kunnen vertoeven.

Op de Waddenzee plaatsen wij ook deze constructie onder de naam 'rijzendammen'. Deze rijzendammen worden dan gevuld met sparrenhout. Wilt u hier meer over lezen zie Onderhoud rijzendammen van de Waddenzee 

IMG-20130527-WA0010.jpgIMG-20130704-WA0000.jpg

Direct een vraag stellen over De rijshouten damvorm